Znamenitosti

ZNAMENITOSTI

Predstavitveni turistični film občine Črnomelj.
Občina Črnomelj

Predstavitveni turistični film občine Metlika.
Občina Metlika

LEPA SI BELA KRAJINA (znamenitosti v okolici)

Lepa si Bela krajina spomladi,

ko breza ozeleni, se Jurij Zeleni ozaljšan

za praznik svoj z njo okrasi.

Lepa si Bela krajina

poleti, ko sonce pripeka,

želiš osvežitve za svoje telo

vabi k sebi Kolpa, topla te reka.
Tako je lepo v nekaj verzih opisala svojo prelepo Belo krajino pesnica Marica, v nekaj stavkih je prikazala vso lepoto te še vedno premalo obiskane pokrajine.

Če vas pot zanese v Belo krajino, vas bodo povsod pričakali prijazni in gostoljubni ljudje in nihče ne bo šel lačen in žejen od nas. Če se boste oglasili v gostilni Muller in se okrepčali, ste seveda vabljeni, da si ogledate še nekaj znamenitosti v naši okolici.

Krajinski park Kolpa

Krajinski park Kolpa se razprostira ob mejni reki Kolpi in sicer na območju med Starim trgom in Dragoši, v celoti znotraj občine Črnomelj.

Glavna znamenitost Krajinskega parka Kolpa je prav gotovo reka Kolpa s svojo dolino, ki skozi območje parka večkrat spremeni svoj značaj. Teče po južnem robu Bele krajine.

Voda v njej je čista in bogata z vodnimi živalmi, njena struga je naravna in polna brzic, prodišč in okljukov. Ob njej je kulturna krajina steljnikov in skrbno obdelanih vrtač in njiv v terasah, ki napovedujejo kraški svet.

Na začetku obravnavanega območja med Učakovci in Vinico se dolina odpre proti osrednjemu Belokranjskemu ravniku in se spet zoži pri Podklancu. Tod Kolpa teče v bolj ali manj ozki dolini pod Ziljami in Preloko vse do Žuničev, kjer se dolina do Miličev še izraziteje zoži in tvori kanjon z visokimi, previsnimi skalnimi stenami izmenično na obeh bregovih. Tu reka naredi največji zasuk v svojem toku in potem naprej teče proti severu in severozahodu. Pri Fučkovcih se počasi začenja nižinski tok po ravninskem svetu aluvialnih nanosov, kjer se dolina najbolj razširi.

Aktivnosti:

  • kolesarjenje
  • ribolov
  • pohodništvo

Kulturna dediščina

Za Belo krajino je značilna izjemna kulturna raznolikost, katero so izoblikovala stoletna mešanja in vpliva različnih narodov ter kultur. Tako lahko danes v Beli krajini najdemo kar tri veroizpovedi ter avtohtone pripadnike petih etničnih skupin.

<p”>Ta raznolikost se kaže tako v jeziku, jedeh, tradicionalnih oblačilih, folklori, kot tudi v stavbeni dediščini. Obiščete pa lahko turi stara mestna jedra Črnomlja, Metlike in Semiča.

Muzeji in galerije

Belokranjska vinska cesta

Na območju Bele krajine se v sklopu nacionalnih turističnih cest nahaja Belokranjska vinsko-turistična cesta, ki jo sestavljajo trije vinorodni podokoliši – črnomaljski, metliški in semiški.

Na njej lahko po predhodni najavi obiščete vinotoče, pridelovalce vina, turistične kmetije, čebelarje in druge ponudnike.

Belokranjska kuhinja

Bela krajina je skrivnostna in razgibana pokrajina, njena kulinarika pa je po sestavinah jedi zelo raznovrstna. Nekateri izvirni recepti so se ohranili vse do današnjih dni.

Med priznane avtohtone belokranjske jedi uvrščamo predvsem belokranjsko pogačo – danes priznano certificirano evropsko zaščiteno jed.

Kot hladno jed ponudijo belokranjski nadev, ki je pripravljen iz kruha, jajc in slanine.

Med juhami sta najbolj prepoznavni štrukljeva juha in belokranjska šara. Osnova prve je goveja juha, v kateri skuhamo nariban krompir in doma narejene sirove štruklje, druga pa je bolj zimska, saj so v njej koleraba, korenje, stročji fižol, krompir, slanina in ponekod tudi žitna klobasa.

Žitna klobasa, jaglača ali mastenica je poltrajna dimljena klobasa, ki je napolnjena s proseno kašo in kosi prate ter boljšimi kosi svinjskega mesa.

Zagotovo je najbolj znana belokranjska jed jagenjček in odojek z ražnja, pečena na odprtem ognju ali v krušni peči.

Tudi belokranjski žlinkrofi so del lokalne kulinarike. Testo je nadevano s telečjimi pljuči, kruhom, z jajci in majaronom ter začinjeno s soljo in poprom.

Za sladico postrežejo z belokranjsko povitico in s prosto povitico. Osnova obeh je vlečeno testo. Medtem ko belokranjsko povitico nadevajo s svežim domačim sirom ali skuto skupaj s škrlupcom, pregreto smetano, z jajci in s soljo, v prosto povitico dajo zgolj nekaj žlic stopljene maščobe, svinjske masti ali margarine, jajca ter sol.

Turistične kmetije

Apartmaji, sobe in hiše

Kampi

Hoteli

Domovi

Gostišča

Izletniške kmetije

Vinarstvo in pivovarstvo

Bela krajina je med najzanimivejšimi slovenskimi vinorodnimi okoliši. Milo podnebje, ostre zime in različnost tal omogočajo pridelavo vrhunskih vin. Med njimi imata Metliška črnina in Belokranjec oznako PTP – priznanje tradicionalnega poimenovanja.

Vinogradniki pridelujejo tudi vrsto drugih vin, od klasičnih belih in rdečih sort pa do vrhunskih vin poznih trgatev, ledenih vin ter vin iz grozdja sušenega na slami. Mnoga med njimi vsakoletno dosegajo najvišja svetovana priznanja. Na degustaciji uživajte tudi vi! Pokušino vin običajno spremlja značilna belokranjska pogača.

Okusi Bele krajine

Pod omenjenim imenom se skriva deset značilnih belokranjskih jedi: belokranjska pogača, belokranjska povitica, belokranjsko cvrtje, belokranjski nadev ali semiško fulanje s hrenom, ajdova povitica z rozinami, belokranjska šara, žitna klobasa, bravina s sladkim zeljem, belokranjski žlinkrofi in nepogrešljivi odojek ali jagenček na ražnju.

Do sedaj se je projektu pridružilo sedem belokranjskih gostiln oziroma restavracij, vendar se nam kadar koli lahko pridružijo tudi ostali. V projektu sodelujejo Gostilna Műller, Restavracija Štajdohar, Gostilna Pezdirc, Gostilna Veselič, Gostilna Kapušin, Gostilna Badovinac in Hotel Bela krajina. Pri snovanju projekta nam je bil v veliko pomoč priznani kuharski strokovnjak Tomaž Vozelj.

Izletniške kmetije

Muzeji in galerije

Foto galerija

 

[wds id=”7″]

 

Foto: Uroš Raztresen

www.viastudio.si